Werken met "Dry wax katoen"
Zipper zoo Dry wax katoen
Dry wax stoffen behoren tot onze favoriete tassenstoffen…
Enkele troeven:
-
Dry wax stoffen zijn waterafstotend en dus goed bestand tegen wisselvallig weer. Ideaal want een tas dient niet om in de etalage te staan, toch?
-
De basisstof van onze dry wax is erg sterk door haar hoge weefdichtheid, goed voor jaren plezier. De kleuren zijn diep en levendig.
-
Door de behandeling hebben ze een zekere stijfheid waardoor je aanzienlijk kan besparen op verstevigingsmateriaal.
-
De stof is minstens 150cm breed, je hebt dus zelfs voor een grote tas vaak genoeg aan 50 tot 100cm.
-
Onze dry wax is afkomstig uit de UK, bestaat voor 100% uit organische katoen, met wax die 100% afbreekbaar is.
Dry wax versus oilskin
De ene wax is de andere niet…
In essentie zijn zowel ‘oilskin’ als ‘dry wax’ stoffen, meestal katoen of linnen, die behandeld werden om te beschermen tegen water. De oilskin is de meest gekende, die ontstond bij de Engelse vissers die hun werkjassen met lijnzaadolie behandelden. Later werden ook andere producten gebruikt om de waterbestendigheid van stoffen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vaseline, bijenwas en paraffine. Elke fabrikant heeft zijn eigen formules die zij uiteraard niet prijsgeven.
Bij oilskin bestaat de wax tenminste voor een deel uit olie, wat zich ook laat voelen want de stof voelt wat vettig aan. De olie verzadigt de stof waardoor deze donkerder kleurt en verspreidt zich gemakkelijk over de stof bij gebruik wat zorgt voor de karakteristieke lichtere strepen of ‘used look’ door plooien. Olie is ook zwaarder, wat ervoor zorgt dat eenzelfde basisstof als geheel zwaarder weegt in vergelijking met diezelfde stof met een ander soort ‘droge’ wax.
De dry wax in ons assortiment werd behandeld met voornamelijk paraffine en voelt allesbehalve vettig aan. Deze katoen weegt een pak minder, voelt veel zachter en behoudt haar ademende eigenschappen. Minder belangrijk voor een tas, maar des te meer voor een kledingstuk. De ‘used look’ zoals we die kennen bij oilskin, zien we bij deze dry wax niet terug. De kleur blijft egaal, ook bij plooien. Wat we wél zien is een kreuk die wat blijft als we de stof samendrukken. De paraffine geeft een zekere stijfheid aan de stof.
Side note: Dry wax katoen zien we ook vaak opduiken onder de naam dry oilskin. Als taalpurist ben ik wat huiverachtig t.o.v. die laatste term, omdat ik nog nooit droge olie tegenkwam. Jij wel?
Do’s and don’ts bij de verwerking van dry wax stof
Onze dry wax is multi-inzetbaar. Van tas tot jas, zeg maar, maar hou rekening met de volgende punten:
-
Vermijd opstrijkbare versteviging zoveel mogelijk. Versteviging die dient om vorm te geven aan je tas, kan je verplaatsen naar je voeringstof.
-
Wil je je stof op bepaalde plekken toch extra versterken met plakvlies, bv. ter hoogte van een drukknoop of holniet, of storende plooien min of meer gladstrijken dan kan dat wel MAAR
-
Bescherm je stof, strijkplank én strijkijzer met bakpapier. Op die manier blijft de was waar ze hoort, op de stof.
-
Vermijd absoluut stoom! Stoom en wax zijn géén beste vriendjes. De wax reageert met de stoomdruppeltjes en geeft lelijke vlekjes die je niet meer kan verwijderen. #beentheredonethat
-
-
De Zipper zoo dry wax heeft een hoge weefdichtheid. Gebruik daarom best een microtex naald om de stof minimaal te beschadigen. Met haar gewicht van 250 g/m² (ongeveer 7 oz/yd²) behoort de stof tot de middenklasse qua tassenstoffen: niet dun, maar zeker ook niet heel dik. De stof is perfect te verwerken met een naalddikte van 80/12 of 90/14.
-
De hoge weefdichtheid in combinatie met de wax maakt dat, in geval je moet tornen, er vaak zichtbare gaatjes achterblijven. De beste strategie is dus: meteen juist stikken. Maar moest dat toch niet lukken, probeer eens kort te strijken over de gaatjes. De wax kan zich dan weer gelijkmatiger verdelen, en maakt ook gaatjes minder zichtbaar.
-
De stof ziet er zowel aan de goede, als aan de slechte kant hetzelfde uit. Welke kant je dus als buitenkant gebruikt is niet zo van belang. Dit kan wel tricky zijn bij gespiegelde patroondelen. Label die delen dus zeker zodat je niet per ongeluk eindigt met twee dezelfde delen.
-
Wassen kan op 30°, met zo min mogelijk detergent maar steek de stof niet in de droogkast. Mogelijk moet je de stof nadien opnieuw behandelen met een droge wax om de waterafstotende eigenschappen te herstellen.
Nog prangende vragen? Stel ze gerust!